Nu het aftellen voor de Archello Awards 2024 in volle gang is en de deadlines voor inzendingen nog maar een paar weken verwijderd zijn, zet Archello eerdere winnaars in de schijnwerpers. Een van de opvallende projecten is Yamaikarashi Nursery School, ontworpen door Takeru Shoji Architects Co., Ltd., die de titel van Schoolgebouw van het Jaar verdiende tijdens de Archello Awards 2023.
De Yamaikarashi Nursery School, gelegen in Niigata, een havenstad aan de westkust van Japan, kreeg de officiële naam Center for Early Childhood Education and Care en werd ontworpen met een duidelijke missie: het verweven van “natuurlijke betrokkenheid met de natuur” in het weefsel van de leeromgeving van de kinderen. Het idee om “een kleuterschool als een dorp te creëren en een dorp als een kleuterschool te koesteren” begint wortel te schieten en belooft een mooie toekomst voor zowel de kinderen als het dorp.
Dit houten gebouw van één verdieping ligt bovenop een zandduin aan het einde van een kronkelend pad en biedt een dynamische, karaktervolle ruimte die is ontworpen om een rijke en uitgebreide omgeving voor kinderen te creëren. Het ontwerp breidt het concept van kinderopvang uit tot buiten de muren van de crèche en integreert het gebouw, de speeltuin en het omliggende dorp in één samenhangende omgeving. De architecten streefden naar een “wederzijds wakende relatie”, waarbij het dorp actief bijdraagt aan de groei van de kinderen, terwijl de kinderen op hun beurt het dorp nieuwe vitaliteit brengen.
De oprichting van deze kleuterschool was een gezamenlijke inspanning van onderzoekers, werknemers, ouders en buurtbewoners die deelnamen aan workshops om de voordelen van het herbouwen van de school op een locatie in de buitenwijken te beoordelen. Omdat ze zich zorgen maakten over de vergrijzing en het dalende geboortecijfer, stelden ze zich een kleuterschool voor die ook dienst zou doen als knooppunt van de gemeenschap. Het concept dat ze ontwikkelden was om “een kleuterschool als een dorp te creëren en een dorp als een kleuterschool te koesteren”, zodat kinderen naadloos konden overstappen tussen binnenruimtes, buitenspeelplaatsen en het dorp. De school werd ook ontworpen om toegankelijk te zijn voor de dorpsbewoners en te dienen als een plek voor interactie met de gemeenschap.
Vanwege de beperkingen van de locatie konden er geen grote balken worden vervoerd, dus werden er ter plekke houten spanten in elkaar gezet uit kleinere stukken om ruime kinderkamers te creëren. Deze spanten, met hun afwisselende toppen, geven elke kamer een uniek en expressief karakter terwijl ze toch een open en verbonden sfeer behouden.
De kronkelende, smalle straatjes van het dorp zijn naadloos verweven in het ontwerp van de kleuterschool, waardoor buitengangen ontstaan die doorlopen tot aan de achterkant van het gebouw, waardoor de kinderen het gevoel krijgen dat ze nog steeds deel uitmaken van het dorp.
Aan de voorkant van de kleuterschool bevinden zich een kantoor voor kinderopvang en een vlonder die dienst doen als ruimtes voor gemeenschapsevenementen, zoals boerenmarkten en foodtrucks, waardoor de activiteiten van de school en die van het dorp samensmelten.
Het gebouw is ook voorzien van innovatieve vloerverwarming en warmtewisselaars onder de cederhouten vloeren, waardoor de kinderen een comfortabele omgeving hebben zonder directe luchtstroom, met stralingswarmte die ideale omstandigheden biedt om te leren en te spelen.
Volgens de architecten heeft de flexibele indeling van de school sinds de opening geleid tot meer interactie tussen kinderen van verschillende leeftijdsgroepen. Omdat de kinderen meer tijd buiten doorbrengen, hebben senioren steeds meer wandelingen in de omgeving gemaakt, genietend van de levendige speelscènes. Het ontwerp van de kleuterschool moedigt ouders ook aan om bij elkaar te komen onder de dakrand tijdens het brengen en halen, wat de gemeenschapszin versterkt. Deze “vaag begrensde kleuterschool” begint haar visie te verwezenlijken om een flexibele, uitgestrekte omgeving te creëren voor het leren en spelen van kinderen, tegemoet te komen aan de behoeften van de hele gemeenschap en een nieuwe manier van leven in het dorp te voeden.